perjantai 18. joulukuuta 2015

Rekisteröity parisuhde ja lapsi?

Tosiaan, hommahan meillä on nyt niin, että mehän ei olla olla naimisissa (toistaiseksi rekisteröidyssä parisuhteessa), koska ollaan alusta asti haluttu odottaa avioliittolain voimaantuloa. Mut onko tämä este aloittaa hoidot yhdessä? En ole ollenkaan tietoinen tästä asiasta. Perheensisäinen adoptio ei tietenkään onnistu ennen tämän asian tekemistä, sen tiedän. Mutta voidaanko meiltä evätä hoidot tämän vuoksi? Sitä emme halua!
Ollaan tietenkin puhuttu, että jos lapsi meille on tulossa aikaisemmin, kuin tuo laki astuu voimaan rekisteröimme suhteemme. Syy miksi emme ole halunneet rekisteröityä on se, että tuo ei ole tasa-arvoista ja kategorioi liikaa. Kihloissa ollaan oltu jo 4,5vuotta. Joskus keskustelin yhden ystävän kanssa tuosta avioliittolaista ja hän oli ihan järkyttynyt, että asiat eivät olekkaan tasa-arvossa, niinkuin hän oli itse luullut. No minkäs teet, mutta onneksi asiat ovat nyt menossa parempaan suuntaan. Ollaan aina tiedetty, että tää laki tulee joskus myös meille tänne Suomeen. Me tiedettiin jo silloin, kun mitään kansalaisalotteita oltu vielä edes tehty. Toivoisin jos joku näitä minun pieniä tekstinpätkiä löytäisi osaisi minua vähän valaista :)

Kuulin myös viime viikonloppuna, että eräs toinen naispari, jonka kaverini tuntee ovat aikomassa myös lasta. Mutta tapa millä, olen siitä ihmeissäni ja oikeastaan järkyttynyt. He ovat siis naimisissa. Ja lapsi aiotaan "tehdä" niin, että toinen osapuoli menee sänkyyn aina vaan jonkun kanssa ja sitten toivovat parasta. Eli joka kuukausi täytyy tehdä ns."sovittu pettäminen" No tapoja on monia ja jokainen luo oman parisuhteensa säännöt, mutta mun arvomaailmaan tuo ei sovi. Hui.
Mutta nyt viikonlopun viettoon!

Ps. Meillä ei muuten ole tietokonetta, joten kirjoitan kaikki tekstini puhelimitse. :D

5 kommenttia:

  1. Nyt en mene faktoista takuuseen, mutta elän uskossa, että naispareja (rekisteröitynä tai ei) hoidetaan aina "itsellisinä naisina" ja vain raskaaksi haluava nähdään asiakkaana, koska meidän hedelmöityshoitolaissa määritellään "pari" mieheksi ja naiseksi. Noloa asua tämmöisessä takapajulassa, jossa napaansa raapivat ministerit ei saa lakitekstejä korjattua neutraalin muotoon! Nyt on (tai oli) meneillään kansalaisaloite äitiyslain muuttamisesta niin, että naisparitkin nähtäisiin parina hoidoissa.

    Yksityisellä hoitoja luultavimmin saa. Julkinen voi vedota siihen, etteivät anna lahjasoluhoitoja kenellekään. Kylläpä vaan netissä löytää paljon keskustelupalstoja, joissa heteropareja hoidetaan julkisella lahjasoluin. Eli aika paljon matkaa tässäkin vielä mentävänä. Yhdenvertaisuusasiamies oli vienyt tapauksen, jossa naisparilta evättiin hoitot KYSissä, yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan käsiteltäväksi hiljattain. Perusteena on seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvä syrjintä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon vastauksesta!:) juu tuo äitiyslakialoite käytiinkin tuossa hiljattain allekirjoittamassa, ihanaa jos tämä asiakin muuttuisi. Olen aina sanonut, että mitä Ruotsi tekee ensin, me tullaan perässä, mutta tosin muutaman vuoden viiveellä :D

      Poista
  2. Hoitoja ei evätä "avoliiton" vuoksi. Avoliitto hipsukoissa siinä mielessä, että se on termi, jota esim. Kela ei tunne. Naisparin osapuolena on avioliittoon verrattavissa olevassa rekisterisuhteessa tai itsellinen yksinhuoltaja, välimuoto puuttuu. Vitsikästä eikö? Pääosin hoidot tehdään yksityisellä, julkisen piiriin pääsee vain silloin kun lapsettomuudelle/hedelmättömyydelle on todettu terveydellinen syy. Se käytännössä yleensä tarkoittaa vähintään tutkimusten ja hoitojen aloitusta yksityisellä. Usein jopa "vuoden yritystä" eli 12 yrityskertaa.

    Olemme avopari ja meidät kohdattiin Väestöliitolla ihanasti perheenä. Tosin, kuten Hehkua kirjoitti, hoitosuostumus tehtiin vain minun nimiini. Kun tulevaisuudentoiveissamme on kumppanini synnyttämä sisarus, teimme hänelle oman hoidonvarauksen suostumuksineen. Nämä kaksi erillistä sitten vaan linkitettiin kulkemaan käsi kädessä. Adoptiota toki helpottaa suhteen rekisteröinti. Sitä enemmän sitä helpottaa lapsen saaminen yhteisymmärryksessä aloitetuilla hoidoilla ja luovutetuilla sukusoluilla. Ainakin Väestöliitto lupasi kirjoittaa meille lausunnon/todistuksen siitä, että olemme yhdessä hoitoihin hakeutuneet, noin niinkuin adoptiota ajatellen.

    Toivottavasti tuttavapariskuntanne on tietoinen siitä, että heidän tapansa raskautua saattaa vaikeuttaa merkittävästi adoptiota. Kun isyys ei ole tiedossa, eikä isä näin ollen voi luopua oikeuksistaan, käräjäoikeus saattaa katsoa adoption myöntämisen polkevan mahdollisen biologisen vanhemman oikeuksia. Tämä tulkinta saattaa vielä kiristyä nyt kun uusi isyyslaki tulee voimaan. Melko riskaabelia..?

    Ja päätteeksi: Tsemppiä ja myötätuulia teille tulevaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta. Kiva saada lisää infoa ja tietoa :) luulen että tuo pariskunta, jonka tiedämme eivät ole ajatelleet plussa testiä pidemmälle. Mutta empä olisi minäkään tuollaista asiaa tiennyt, vaikka tuo raskautumistapa ei meillä olekkaan vaihtoehtona.

      Poista
  3. Jos olet ikänä asunut Ruotsissa, voin sanoa että on todella surullista jos ja kun Suomi seuraa perässä. Siellä on moni asia huonommin kuin täällä. Lisäksi: Lapsella on oikeus isään! Ei kahdesta pistorasiasta lamppu syty, tarvii pistokkeen.

    VastaaPoista

Kokonainen perhe

 Meidän syli täyttyi maanantaina 12.12.2022 klo.8.38, kun rakas isopieni poika syntyi rv:lla 41+1 painaen 4130g ja pituutta löytyi 53cm.  Sy...