maanantai 18. huhtikuuta 2016

Auttamisesta

Toisten ihmisten auttaminen on niin tärkeää, ehkä siks mäkin oon hoitoalalla. Mut nyt mun on pakko hehkuttaa mun ystävää! Hän on käynyt aina silloin tällöin luovuttamassa verta, mutta nyt hän on ottanut auttamisessa seuraavan askeleen. Hän on alkanut luovuttamaan munasoluja!! Voi kuinka iloiseksi tulin, kun hän tästä kertoi. Heti tuli ensimmäisenä mieleen, että nyt mahdollisesti jollain on mahdollisuus raskautua ja kivuta ylös syvästä masennuksesta. Ystäväni oli ajatellut samaa. Tämän enempää en tästä asiasta halua kertoa :)

Tulin miettineeksi tässä taannoin myös sitä, että jos joskus minulta punktiolla poistetaan ns.ylimääräisiä munasoluja, että onko niistä vielä hyötyä vai ovatko ne niitä huonolaatuisia? Ajatellen, että kyllä minäkin voisin näin hyödyntää ja auttaa toisia ihmisiä. En tämän enempää ole asiaan perehtynyt eikä vielä toistaiseksi tämä asia ole kohdallani niin ajankohtainen. Toistaiseksi olen nyt itsekäs ja toivon sitä omaa vauvaa ihan ensimmäiseksi. Mutta ehkä joskus kun oman toiveeni saavutan, haluaisin muillekkin antaa siihen mahdollisuuden.

5 kommenttia:

 1. Kaunis ajatus ja arvokas lahja, arvostan :)

  Mä oon kans miettiny, et mahtaisko sukusolun kasvatus ja pakastus käytännössä onnata itselle, jos niitä punktoidaan. Mut en oo koskaan kuullu et niin ois tehty..

  Mitä luovutukseen tulee, niin luulempa et se ei onnistu "siinä sivussa". Toki ystäväsi tietää paremmin nykyiset käytännöt, mut ennen vanhaan ainakin sukusolulahjoitukseen liittyin monenlaista kuviota: terveyskartoitus (myös suvun perinnölliset), infektionäytteet, juridinen neuvonta (jota toki saajapuolikin saa), psykologi (todella tarpeellinen jos lahjasoluilla onnistuisi toiselle, mut itsellä ei tärppäis koskaan) luovutusrekisteri jne. Joten ehkäpä voit hyvillä mielin keskittyä "itsekeskeisesti" omaan projektiin. Ja tääl peukut pystyssä et mahdolliset hoidot osuu niin nappiin, ettei munasarjoja tarvitse inssin yhteydessä turhanpäiten sorkkia :)

  VastaaPoista
 2. Joo en mäkään oo koskaan kuullut, et ns.ohimennen kukaan olis luovuttanut. Mut tulipahan mieleen :D toivon kyllä, että pääsis yrittämään ilman mitään punktioita, mutta saas nyt nähdä, kun viimeksikin oli niin monta follia kasvamassa...

  VastaaPoista
 3. Yhdessä brittiläisessä blogissa oli naisparilla klinikan kanssa joku sopimus, että he saivat IVF:n halvemmalla, jos luovuttivat osan kerätyistä soluista. Heillä taisi olla jopa joku sääntö, että "ensimmäiset x munasolua" meni luovutukseen ja niitä seuraavat samasta punktiosta sai vasta omaan käyttöön. Jos tuollainen olisi mahdollista Suomessa, en usko, en ehkä uskaltaisi itse ottaa tuollaista sopimusta, koska voisi jäädä ilman omia soluja, jos kävisi huono tuuri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kuulostaa kyllä pelottavalta.

   Poista
  2. Juuh, samaa muistan lukeneeni. Aika hurjaa todellakin O_o Ei täälläkään sille tielle uskaltaisi lähteä, kun en noi ovariot loputtomasti kamaa tuota. Ois todella kova paikka jos omista soluista jotkut toiset synnyttäisi ja itse jäisi lapsettomaksi. Onneksi Suomessa jylläävä vahvansorttinen etiikka suojaa asiakkaita tuollaisilta epämääräisiltä sopimuksilta..

   Poista

Kokonainen perhe

 Meidän syli täyttyi maanantaina 12.12.2022 klo.8.38, kun rakas isopieni poika syntyi rv:lla 41+1 painaen 4130g ja pituutta löytyi 53cm.  Sy...